Problem z równaniem trygonometrycznym.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
manko_wlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 13 maja 2008, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Problem z równaniem trygonometrycznym.

Post autor: manko_wlkp »

sin5x + sin3x = sin4x
następny krok:
sin5x + sin3x - sin4x = 0
następny krok:
2sin4xcosx - sin4x = 0
I tu pojawia się moje pytanie. Skąd się wzięło 2sin4xcosx? Z jakiego wzoru i jakie to przekształcenie?
Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Problem z równaniem trygonometrycznym.

Post autor: meninio »

Poczytaj se o tożsamościach trygonometrycznych w necie, a na pewno znajdziesz interesujący cię wzór na sumę sinusów.
ODPOWIEDZ