\(\displaystyle{ 2cos^{2}2x=1}\)
Mam takie równanko, i wychodzi mi \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{8}}\) ale nie mogę dojść jak może wyjść \(\displaystyle{ k\frac{\pi}{4}}\), prosiłbym o pomoc, może jakieś złe założenia biorę, nie wiem.
Równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2\cos^22x=1\\
\cos^22x=\frac{1}{2}\\
\cos 2x=\frac{\sqrt{2}}{2} \quad \vee \quad \cos 2x=-\frac{\sqrt{2}}{2}\\
2x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \quad \vee \quad 2x=\frac{3\pi}{4}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{8}+k\pi \quad \vee \quad x=\frac{3\pi}{8}+k\pi\\}\)
\cos^22x=\frac{1}{2}\\
\cos 2x=\frac{\sqrt{2}}{2} \quad \vee \quad \cos 2x=-\frac{\sqrt{2}}{2}\\
2x=\frac{\pi}{4}+2k\pi \quad \vee \quad 2x=\frac{3\pi}{4}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{8}+k\pi \quad \vee \quad x=\frac{3\pi}{8}+k\pi\\}\)
Równania trygonometryczne
wyznacz pozostałe wartosci funkcij trygonometrycznych kata alpha in Ićw jezeli ; ctga= 1/2-- 22 cze 2009, o 17:01 --podaj wzor funkcij liniowej ktorej wykresem jest rownoległy do prostej l;y=-2x+2 i przechodzacej przez punkt k=(-4;-2) podaj rownanie prostej rownoległej do prostej i przechodzacej przez punkt k jak ktos umi pisac =)