oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
artur91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 lut 2009, o 13:49
Płeć: Mężczyzna

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: artur91 »

Proszę o pomoc:
zadanko
Wiadomo że sinx-cosx=0,25.Oblicz wartość wyrażenia sinx*cosx.
miodzio1988

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: miodzio1988 »

Podnieś obie strony do kwadratu i skorzystaj z jedynki trygonometyrcznej.
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: darlove »

artur91 pisze:Proszę o pomoc:
zadanko
Wiadomo że sinx-cosx=0,25.Oblicz wartość wyrażenia sinx*cosx.
Podnies stronami do kwadratu i zobacz, co wychodzi...
artur91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 lut 2009, o 13:49
Płeć: Mężczyzna

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: artur91 »

A co dalej, bo jakieś głupoty wychodzą?
miodzio1988

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: miodzio1988 »

artur91 pisze:A co dalej, bo jakieś głupoty wychodzą?
Żadne głupoty. Pokaż do czego dochodzisz. Mam nadzieję, że dobrze korzystasz ze wzoru sróconego mnożenia.
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: darlove »

artur91 pisze:A co dalej, bo jakieś głupoty wychodzą?
Glupoty wychodza wowczas, gdy sie czlowiek nie przylozy.

\(\displaystyle{ (a\pm b)^2=a^2\pm 2ab+b^2}\).
artur91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 lut 2009, o 13:49
Płeć: Mężczyzna

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: artur91 »

wiem i częśc tego to jest 1?
miodzio1988

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: miodzio1988 »

No tak. Pierwszy i trzeci wyraz. A drugi wyraz to Twoja wartość szukana.
ODPOWIEDZ