hey!
Mam mały problem z "związkami między funkcjami trygonometrycznymi"
Chodzi mi Oto, alby ktoś mi pomógł rozwiązać 2 krótkie zadania, bo 3 godziny juz na tym siedzę i nic nie mogę wymyślić.
Z góry dziękuje za pomoc...
A Oto Zadania:
Zadanie 1.
Oblicz sinus kąta alfa , jeśli jest on trzykrotnie większy od cosinusa tego kąta. Podaj przybliżoną miarę kąta alfa.
Zadanie 2.
Wyznacz kąty trójkąta prostokątnego wiedząc, że:
a) iloczyn sinusa jednego kąta ostrego i cosinusa drugiego kąta ostrego wynosi 1/4
b) kwadrat odwrotności tangensa kąta ostrego wynosi 3.
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 4 cze 2009, o 20:53
- Płeć: Kobieta
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
Ostatnio zmieniony 4 cze 2009, o 21:06 przez Gacuteek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Związki między funkcjami trygonometrycznymi
2. a) trochę nietypowo to zrobię
Przyjmując książkowe oznaczenia mamy :
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{a}{c}}\) oraz \(\displaystyle{ cos\beta=\frac{a}{c}}\)
Z zadania :
\(\displaystyle{ sin\alpha\cdot cos\beta=\frac{a}{c}\cdot \frac{a}{c}=0,25}\) z tego \(\displaystyle{ c=2a}\) (dokończyć)
Przyjmując książkowe oznaczenia mamy :
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{a}{c}}\) oraz \(\displaystyle{ cos\beta=\frac{a}{c}}\)
Z zadania :
\(\displaystyle{ sin\alpha\cdot cos\beta=\frac{a}{c}\cdot \frac{a}{c}=0,25}\) z tego \(\displaystyle{ c=2a}\) (dokończyć)