nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
nierówność trygonometryczna
Witajcie,
mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ 4cos^{2}x+2sin^{2}x<5cosx}\)
no i poobliczalem i wyszlo:
\(\displaystyle{ t_{1} = \frac{1}{2} \\
t_{2} = 2}\)
Ale przeciez cosinus nie przyjmuje wartości 2... Co dalej?
mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ 4cos^{2}x+2sin^{2}x<5cosx}\)
no i poobliczalem i wyszlo:
\(\displaystyle{ t_{1} = \frac{1}{2} \\
t_{2} = 2}\)
Ale przeciez cosinus nie przyjmuje wartości 2... Co dalej?
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
nierówność trygonometryczna
To może przedstawisz swoje obliczenia?
Ja na początek wyeliminowałabym \(\displaystyle{ sin^2x}\) korzystając z jedynki trygonometrycznej.
Ja na początek wyeliminowałabym \(\displaystyle{ sin^2x}\) korzystając z jedynki trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ 4cos^2x+2-2cos^2x-5cosx<0
2cos^2x-5cosx+2<0
\Delta=9, \sqrt{\Delta}=3
t_{1}= \frac{1}{2}
t_{2}=2}\)
2cos^2x-5cosx+2<0
\Delta=9, \sqrt{\Delta}=3
t_{1}= \frac{1}{2}
t_{2}=2}\)
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
nierówność trygonometryczna
Jest ok.
Teraz zauważ, że musi być \(\displaystyle{ t \in ( \frac{1}{2} , 2)}\)
Poza tym \(\displaystyle{ t \in <-1,1>}\), więc ostatecznie \(\displaystyle{ t \in ( \frac{1}{2},1>}\)
Teraz zauważ, że musi być \(\displaystyle{ t \in ( \frac{1}{2} , 2)}\)
Poza tym \(\displaystyle{ t \in <-1,1>}\), więc ostatecznie \(\displaystyle{ t \in ( \frac{1}{2},1>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
nierówność trygonometryczna
Ok, dzieki
Mam jeszcze takie cos:
\(\displaystyle{ |ctg2x|<1}\)
czy tu wystarczy cos takiego:
\(\displaystyle{ -1<2x<1}\)
??
Mam jeszcze takie cos:
\(\displaystyle{ |ctg2x|<1}\)
czy tu wystarczy cos takiego:
\(\displaystyle{ -1<2x<1}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
nierówność trygonometryczna
Raczej : \(\displaystyle{ -1<ctg2x<1}\)mezco pisze: \(\displaystyle{ |ctg2x|<1}\)
czy tu wystarczy cos takiego:
\(\displaystyle{ -1<2x<1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
nierówność trygonometryczna
No ok, ale co dalej, czy tak:
\(\displaystyle{ x>- \frac{1}{2}
\\
x< \frac{1}{2}}\)
i potem co? Na wykresie nie odczytam dla jakich x funkcja przyjmuje wartosc \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) lub \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)...
\(\displaystyle{ x>- \frac{1}{2}
\\
x< \frac{1}{2}}\)
i potem co? Na wykresie nie odczytam dla jakich x funkcja przyjmuje wartosc \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) lub \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)...
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
nierówność trygonometryczna
A z \(\displaystyle{ ctg}\) co się stało?
Chyba nie podzieliłeś obustronnie przez \(\displaystyle{ ctg}\)...
Z wykresu możesz odczytać dla jakich wartości funkcja \(\displaystyle{ ctg 2x}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\).
Chociaż po Twoich postach sądzę, że nadal będziesz miał z tym problem, więc \(\displaystyle{ 2x \in \frac{\pi}{4}+k\pi, \frac{3\pi}{4} +k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\). Teraz wystarczy podzielić przez 2:
\(\displaystyle{ x \in \{ \frac{\pi}{8}+ \frac{k\pi}{2} , \frac{3\pi}{8} + \frac{k\pi}{2} \}}\)
Chyba nie podzieliłeś obustronnie przez \(\displaystyle{ ctg}\)...
Z wykresu możesz odczytać dla jakich wartości funkcja \(\displaystyle{ ctg 2x}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\).
Chociaż po Twoich postach sądzę, że nadal będziesz miał z tym problem, więc \(\displaystyle{ 2x \in \frac{\pi}{4}+k\pi, \frac{3\pi}{4} +k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\). Teraz wystarczy podzielić przez 2:
\(\displaystyle{ x \in \{ \frac{\pi}{8}+ \frac{k\pi}{2} , \frac{3\pi}{8} + \frac{k\pi}{2} \}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
nierówność trygonometryczna
ok, tylko to jest nierówność, więc ostateczny wynik to:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ; \frac{\pi}{8} + \frac{k\pi}{2} ) \cup ( \frac{3}{8} \pi+ \frac{k\pi}{2}; \infty )}\)
??
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ; \frac{\pi}{8} + \frac{k\pi}{2} ) \cup ( \frac{3}{8} \pi+ \frac{k\pi}{2}; \infty )}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
nierówność trygonometryczna
Niestety nie, będzie ,,odwrotny"; tylko od ........ do ........ .mezco pisze:ok, tylko to jest nierówność, więc ostateczny wynik to:
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ; \frac{\pi}{8} + \frac{k\pi}{2} ) \cup ( \frac{3}{8} \pi+ \frac{k\pi}{2}; \infty )}\)
??