Spawdź tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Agata16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 30 maja 2009, o 15:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

Spawdź tożsamość

Post autor: Agata16 »

\(\displaystyle{ \frac{1-cos \alpha }{sin \alpha } * \frac{1+cos \alpha }{cos \alpha } = tg \alpha}\)
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Spawdź tożsamość

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ \frac{1-cos\alpha}{sin\alpha} \cdot \frac{1+cos\alpha}{cos\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha}{sin\alpha \cdot cos\alpha} = \frac{sin^2\alpha}{sin\alpha \cdot cos\alpha} = \frac{\sin\alpha}{cos\alpha}= tg\alpha}\)
ODPOWIEDZ