Watości tangensów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
onka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 cze 2009, o 18:49
Płeć: Kobieta

Watości tangensów

Post autor: onka »

witam,
bardzo proszę o radę, czy używając kalkulatora (nie tablic) mogę dowiedzieć się ile wynosi "x" w tym równaniu
np. tg x = 0,0687 ???

Wiem, że "x" to jest 31,32 stopni ale nie wiem jak do tego dojść na używając kalkulatora.
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

Watości tangensów

Post autor: Martinsgall »

zależny co rozwiązujesz i czy jest dozwolone używać takiego kalkulatora, no bo jeśli chodzi o maturę to wiadomo ze jedynie odczytując z tablic możesz wziąć taki wynik. Nie wydaje mi sie by był inny spobób niz kalkulator/tablice. Chyba że to jest jakieś inne zad a ty dajesz tylko wynik który ci wyszedł ( a jak wiadomo wynik może być błędny )
onka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 cze 2009, o 18:49
Płeć: Kobieta

Watości tangensów

Post autor: onka »

nie chodzi o maturę, i mogę użyć obojętnie jakiego kalkulatora )
To tylko jest mi potrzebne do dalszych obliczeń

Czy idzie to obliczyć nie posiadając tablic a jedynie kalkulator, a możę nawet bez kalkulatora można się obyć
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Watości tangensów

Post autor: florek177 »

1. \(\displaystyle{ tg(31,32) = 0,6085}\);

Jeżeli chcesz użyć kalkulatora z windowsa, kliknij na profesjonalny, następnie wpisz 0,6085, zaznacz - Dec, zaznacz - Stopnie, zaznacz - Inv i kliknij tan
onka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 cze 2009, o 18:49
Płeć: Kobieta

Watości tangensów

Post autor: onka »

florek177 pisze:1. \(\displaystyle{ tg(31,32) = 0,6085}\);

Jeżeli chcesz użyć kalkulatora z windowsa, kliknij na profesjonalny, następnie wpisz 0,6085, zaznacz - Dec, zaznacz - Stopnie, zaznacz - Inv i kliknij tan

a na kalkulatorze ale nie na kompie da radę, mam Casio
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

Watości tangensów

Post autor: Martinsgall »

jeśli masz funkcje w kalkulatorze typu tg to da sie a jak masz kalkulator prosty to nie
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Watości tangensów

Post autor: florek177 »

Nie mam casio, ale powinien mieć te same funkcje, jeśli jest profesjonalny. Musisz na nim ustawić te parametry co podałem. stopnie w układzie dziesiętnym i liczysz arcustangens - czyli inv tan .
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Watości tangensów

Post autor: adner »

Może też być to oznaczone jako \(\displaystyle{ tg ^{-1}}\), przynajmniej u mnie tak jest
onka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 cze 2009, o 18:49
Płeć: Kobieta

Watości tangensów

Post autor: onka »

Jesteście wielcy
Bardzo dziękuje za pomoc, okazało to się takie proste

(u mnie jest oznaczone tan^{-1} )
ODPOWIEDZ