Wykaż, że-nierówność tangens, kotangens.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-=Prezes=-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Wykaż, że-nierówność tangens, kotangens.

Post autor: -=Prezes=- »

wykaż, że dla każdego \(\displaystyle{ x \in (0, \frac{PI}{2} )}\)zachodzi nierównoś\(\displaystyle{ tgx +ctgx \ge 2}\).
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wykaż, że-nierówność tangens, kotangens.

Post autor: Nakahed90 »

Skorzystaj z nierówności AM-GM
ODPOWIEDZ