Równanie - oblicz sume wszystkich rozwiazan
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie - oblicz sume wszystkich rozwiazan
Oblicz sumę wszyskich rozwiązan rownania \(\displaystyle{ sin ^{4}x + cos ^{4}x = \frac{5}{8}}\) w przedziale\(\displaystyle{ <- \frac{PI}{2}, PI>}\)
Równanie - oblicz sume wszystkich rozwiazan
\(\displaystyle{ (sin ^{2}x)^2 + (1-sin^2x)^2 - \frac{5}{8}=0 \quad sin^2x=t(t \in <0;1>}\)\(\displaystyle{ sin ^{4}x + cos ^{4}x = \frac{5}{8}}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Równanie - oblicz sume wszystkich rozwiazan
Zaproponuje troche inne rozwiązanie
\(\displaystyle{ sin^{4}x+cos^{4}x=\frac{5}{8} \\ (sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}-2sin^{2}xcos^{2}x=\frac{5}{8}\\ 2sin^{2}xcos^{2}x=\frac{3}{8} \\ sin^{2}2x=\frac{3}{4}}\)
A dalej to już łatwo
\(\displaystyle{ sin^{4}x+cos^{4}x=\frac{5}{8} \\ (sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}-2sin^{2}xcos^{2}x=\frac{5}{8}\\ 2sin^{2}xcos^{2}x=\frac{3}{8} \\ sin^{2}2x=\frac{3}{4}}\)
A dalej to już łatwo
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie - oblicz sume wszystkich rozwiazan
Jakie działanie wykonałeś pomiedzy 2 a 3 linjką bo niezby to rozumiem... pomiędzy 3 a 4 zresztą też niezbyt.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Równanie - oblicz sume wszystkich rozwiazan
\(\displaystyle{ sin^{4}x+cos^{4}x=\frac{5}{8} \\ sin^{4}+2sin^{2}xcos^{2}x+cos^{2}-2sin^{2}xcos^{2}x=\frac{5}{8}\\ (sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}-2sin^{2}xcos^{2}x=\frac{5}{8}\\ 2sin^{2}xcos^{2}x=\frac{3}{8}\\ 4sin^{2}xcos^{2}x=\frac{3}{4}\\ (2sinxcosx)^{2}=\frac{3}{4} \\ sin^{2}2x=\frac{3}{4}}\)