Rozwiąż równania i nierówności funkcji trygonometrycznych:
a) \(\displaystyle{ cos3x=1}\)
b) \(\displaystyle{ sin ^{2} x+cos2x-cosx=0}\)
c) \(\displaystyle{ ctg \frac{x}{2} = \sqrt{3}}\)
d) \(\displaystyle{ ctg x= 2- \frac{sinx}{1+cosx}}\)
e) \(\displaystyle{ \frac{1}{2} sinx \le \frac{1}{4}}\)
f) \(\displaystyle{ tg ^{2} x- \sqrt{3} < 0}\)
Rownania i nierowności funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 mar 2009, o 20:17
- Płeć: Kobieta
Rownania i nierowności funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 1 cze 2009, o 20:23 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamry[latex][/latex] .
Powód: Zamykaj wyrażenia matematyczne w klamry
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Rownania i nierowności funkcji trygonometrycznej
W każdym z przypadków wystarczy jedynka trygonometryczna oraz tożsamości
\(\displaystyle{ \tan x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \cot x=\frac{\cos x}{\sin x}}\)
po dojściu do postaci takiej, jak w pierwszym przykładzie, korzystasz z funkcji cyklometrycznych.
jeśli coś nie jest jasne, pytaj
\(\displaystyle{ \tan x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \cot x=\frac{\cos x}{\sin x}}\)
po dojściu do postaci takiej, jak w pierwszym przykładzie, korzystasz z funkcji cyklometrycznych.
jeśli coś nie jest jasne, pytaj