Mam z nimi problem
\(\displaystyle{ \sin (3x - \frac{\pi}{6}) = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos (2x - \frac{\pi}{3}) = 1}\)
Z góry dziękuje
Dwa równania
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Dwa równania
\(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\Pi}{3} )= \frac{1}{2}}\) - dla ilu wynosi 1/2 ?.. dla \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{3}+2k\PI \vee - \frac{\Pi}{3}+2k\Pi}\) z wykresu można to sobie odczytać jeśli nie pamiętasz..
\(\displaystyle{ 2x- \frac{\Pi}{3}= \frac{\Pi}{3}+2k\Pi \vee 2x- \frac{\Pi}{3}= -\frac{\Pi}{3}+2k\Pi}\)
\(\displaystyle{ 2x= \frac{2\Pi}{3}+2k\Pi \vee 2x=0+2k\Pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\Pi}{3}+k\Pi \vee x=k\Pi}\)-- 1 czerwca 2009, 21:17 --pierwsze podobnie tylko bedzie \(\displaystyle{ 3x- \frac{\Pi}{6} = \frac{\Pi}{3}+2k\Pi \vee 3x- \frac{\Pi}{6} = \frac{2\Pi}{3}+2k\PI}\)
\(\displaystyle{ 2x- \frac{\Pi}{3}= \frac{\Pi}{3}+2k\Pi \vee 2x- \frac{\Pi}{3}= -\frac{\Pi}{3}+2k\Pi}\)
\(\displaystyle{ 2x= \frac{2\Pi}{3}+2k\Pi \vee 2x=0+2k\Pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\Pi}{3}+k\Pi \vee x=k\Pi}\)-- 1 czerwca 2009, 21:17 --pierwsze podobnie tylko bedzie \(\displaystyle{ 3x- \frac{\Pi}{6} = \frac{\Pi}{3}+2k\Pi \vee 3x- \frac{\Pi}{6} = \frac{2\Pi}{3}+2k\PI}\)
Dwa równania
Niestety, źle przepisałaś i jest chyba źle nie dla ilu wynosi 1/2 tylko 1ppolciaa17 pisze:\(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\Pi}{3} )= \frac{1}{2}}\) - dla ilu wynosi 1/2 ?..
-
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok / Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 63 razy
Dwa równania
Zauważ, że w zadaniu masz "2cos...", więc po podzieleniu przez 2 będzie 1/2Dziober pisze:Niestety, źle przepisałaś i jest chyba źle nie dla ilu wynosi 1/2 tylko 1ppolciaa17 pisze:\(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\Pi}{3} )= \frac{1}{2}}\) - dla ilu wynosi 1/2 ?..
Dwa równania
To trzeba na 2 sposoby rozwiązać. Pierwsze sam zrobiłem wyszło
\(\displaystyle{ x= \frac{3\pi}{18} + \frac{2}{3} k \pi}\)-- 2 cze 2009, o 19:42 --
\(\displaystyle{ x= \frac{3\pi}{18} + \frac{2}{3} k \pi}\)-- 2 cze 2009, o 19:42 --
Ludzie nie \(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\Pi}{3} )= \frac{1}{2}}\) tylko \(\displaystyle{ 2\cos (2x - \frac{\pi}{3}) = 1}\)adner pisze:Zauważ, że w zadaniu masz "2cos...", więc po podzieleniu przez 2 będzie 1/2Dziober pisze:Niestety, źle przepisałaś i jest chyba źle nie dla ilu wynosi 1/2 tylko 1ppolciaa17 pisze:\(\displaystyle{ cos(2x- \frac{\Pi}{3} )= \frac{1}{2}}\) - dla ilu wynosi 1/2 ?..
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwa równania
Zatem masz złe sposoby - tu powinieneś mieć dwie serie rozwiązań.Dziober pisze:To trzeba na 2 sposoby rozwiązać. Pierwsze sam zrobiłem wyszło
\(\displaystyle{ x= \frac{3\pi}{18} + \frac{2}{3} k \pi}\)
Wyżej @ppolciaa17 przecież Ci zaczęła.