zad.1
w trojkacie rownoramiennym dana jest dl podstawy a=5 cm i miara kata przy podstawie alfa=30 stopni. wyznacz dl pozostalych bokow tr. i miary katow tego tr.
zad.2
dluzsza przekatna rombu ma dl 15 cm. wiedzac, ze miara kata rozwartego rabu jest rowna 120 stopni, oblicz dlugsc boku rabu.-- 1 czerwca 2009, 18:31 --
trojkat i romb
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 24 maja 2008, o 20:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
trojkat i romb
2.
a - długość boku
Z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ 15^2=a^2+a^2-2a\cdot a\cdot\cos 120^{o} \Leftrightarrow 225=3a^2 \Leftrightarrow a^2=75 \Leftrightarrow a=5\sqrt{3}}\)
a - długość boku
Z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ 15^2=a^2+a^2-2a\cdot a\cdot\cos 120^{o} \Leftrightarrow 225=3a^2 \Leftrightarrow a^2=75 \Leftrightarrow a=5\sqrt{3}}\)