rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
vego24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 15 maja 2009, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

rozwiąż równanie

Post autor: vego24 »

\(\displaystyle{ sinx*tgx- \sqrt{3}=tgx- \sqrt{3}*sinx}\)

No i nie wiem jakie przekształcenia wykonać, żeby to rozwiązać.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

rozwiąż równanie

Post autor: kolanko »

Wszystko na lewo.
\(\displaystyle{ tgxsinx-\sqrt{3} -tgx+\sqrt{3} sinx = 0 \\
tgx(sinx-1) + \sqrt{3}(sinx-1) =0}\)


Teraz lepiej ?
TenisWPorcie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

rozwiąż równanie

Post autor: TenisWPorcie »

kolanko, czemu \(\displaystyle{ \sqrt{3} tgx = 1}\) ?
nie twierdzę, że to nie prawda, tylko nie rozumiem dlaczego tak

EDIT: Dobra już wiem, narysowałem sobie wykres i odczytałem
Ostatnio zmieniony 1 cze 2009, o 13:17 przez TenisWPorcie, łącznie zmieniany 1 raz.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

rozwiąż równanie

Post autor: adner »

TenisWPorcie pisze:kolanko, czemu \(\displaystyle{ \sqrt{3} tgx = 1}\) ?
nie twierdzę, że to nie prawda, tylko nie rozumiem dlaczego tak

EDIT: Dobra już wiem, narysowałem sobie wykres i odczytałem
Albo ja jestem ślepy, albo tam nic takiego nie ma
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

rozwiąż równanie

Post autor: kolanko »

TenisWPorcie, wskaż mi to w moim poście bo nie mam pojecia o co CI chodzi
TenisWPorcie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 maja 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

rozwiąż równanie

Post autor: TenisWPorcie »

kurde ale walnąłem głupotę, sorry
ODPOWIEDZ