Tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kac_Kupa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 mar 2006, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Kac_Kupa »

wiedząc, że \(\displaystyle{ cos\alpha=-\frac{1}{3}, sin\beta=\frac{2}{3}}\) i że oba kąty leżą w drugiej ćwiartce, oblicz sumę i różnicetych kątów.
Pls help
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Tomasz Rużycki »

A znasz wzory na sinus/cosinus sumy i roznicy?
Kac_Kupa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 mar 2006, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Kac_Kupa »

znam tylko nie potrafie tego obliczyc pls help
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Tomasz Rużycki »

Dla \(\displaystyle{ xin ] frac{pi}{2}, pi [}\) \(\displaystyle{ \sin x > 0\wedge \cos x < 0}\), wystarczy?
Kac_Kupa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 mar 2006, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Kac_Kupa »

o ja sorry zle przeczytalem zadanie i dlatego mi zle wychodzilo myslalem jes sin i sin a nie sin i cos. Musze se kupić okulary chyba dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ