Witam! Mam problem z rozwiązaniem równania trygonometrycznego:
\(\displaystyle{ \sin x = \tg x}\)
Moja metoda jest taka:
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{\sin x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \sin x * \cos x = \sin x}\)
I otrzymuję:
\(\displaystyle{ \cos x = 1}\), co daje mi wynik:
\(\displaystyle{ x = 2k\Pi}\)
Tymczasem nie jest to wynik dobry, bo powinno wyjść \(\displaystyle{ x=k\Pi}\)
Bardzo proszę o pomoc. W którym miejscu robię błąd?
Równanie trygonometryczne - problem
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne - problem
\(\displaystyle{ sin x = tg x}\)
\(\displaystyle{ sin x = \frac{sin x}{cos x}}\)
\(\displaystyle{ sin x * cos x = sin x}\)
\(\displaystyle{ sin x * cos x - sin x = 0}\)
\(\displaystyle{ sin x (cos x - 1) = 0 \Leftrightarrow sin x = 0 \vee cos x = 1}\)
\(\displaystyle{ sin x = \frac{sin x}{cos x}}\)
\(\displaystyle{ sin x * cos x = sin x}\)
\(\displaystyle{ sin x * cos x - sin x = 0}\)
\(\displaystyle{ sin x (cos x - 1) = 0 \Leftrightarrow sin x = 0 \vee cos x = 1}\)
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Równanie trygonometryczne - problem
no właśnie...
jak dzielisz przez sin x to gubisz rozwiazanie ze sin x=0, bo nie mozna dzielic przez 0
jak dzielisz przez sin x to gubisz rozwiazanie ze sin x=0, bo nie mozna dzielic przez 0
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 17 sty 2009, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
Równanie trygonometryczne - problem
Bardzo dziękuję, nie spojrzałem na to w ten sposób, pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, o 15:12 przez Pasjonat1991, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie trygonometryczne - problem
No i nie zapomnij o założeniach dla tangensa. Dziedzina to podstawa.
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Równanie trygonometryczne - problem
\(\displaystyle{ 3(1-cos x)=2sin^2 x \\ 3(1-cos x) - 2(1 - cos^2 x)=0 \\ 3(1-cos x) - 2(1 - cos x)(1+ cos x) =0 \\ (1-cos x)(1-2 cos x) =0 \\ cos x=1 \vee cos x = \frac{1}{2}}\)