wartość dla funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
wartość dla funkcji trygonometrycznych
Wiadomo, że tg \(\displaystyle{ \alpha}\)=-0,2 Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych dla kąta [alpha] .
Czy ktoś pomoże mi jak to zrobić ?
Czy ktoś pomoże mi jak to zrobić ?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, o 14:49 przez marcin1202, łącznie zmieniany 1 raz.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
wartość dla funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ tgx=-\frac{2}{10} \\ ctg = -5 \\ -\frac{2}{10}=\frac{sinx}{cosx} \\ -2cosx=10sinx}\)
Wyznacz cosx i podstaw do jedynki trygonometrycznej.
Wyznacz cosx i podstaw do jedynki trygonometrycznej.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
wartość dla funkcji trygonometrycznych
zamienmy alfe na x.
\(\displaystyle{ tgx=-\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ ctgx}\) sobie policzysz ze wzorów, "najpodstawowszy" wzor
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx} = - \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} = - \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ -5 sinx = cosx}\)
reszte z jedynki tryg mozesz.
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x =1}\)
\(\displaystyle{ tgx=-\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ ctgx}\) sobie policzysz ze wzorów, "najpodstawowszy" wzor
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx} = - \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx} = - \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ -5 sinx = cosx}\)
reszte z jedynki tryg mozesz.
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x =1}\)
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
wartość dla funkcji trygonometrycznych
przesadzasz, zeby podac odwrotnosc liczby to co jak co trzeba liczyc , wiec moja odpowiedz jest jak najbardziej poprawna.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
wartość dla funkcji trygonometrycznych
No wielkie dzięki ale właśnie największy problem sprawia mi obliczenie sinusa i cosinusa z jedynki.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
wartość dla funkcji trygonometrycznych
No to jedyma :
\(\displaystyle{ -5 sinx = cosx}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x =1 \\
sin^2x +(-5sinx)^2 = 1 \\
sin^2x +25sin^2x =1 \\
26sin^2x =1 \\
sin^2x =\frac{1}{26}}\)
Gitarka ?
\(\displaystyle{ -5 sinx = cosx}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x =1 \\
sin^2x +(-5sinx)^2 = 1 \\
sin^2x +25sin^2x =1 \\
26sin^2x =1 \\
sin^2x =\frac{1}{26}}\)
Gitarka ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
wartość dla funkcji trygonometrycznych
ok wielkie dzięki-- 1 cze 2009, o 17:51 --więc cosinus bedzie miał tyle samo tylko podzielone przez minus 5 czy jak