Sprowadz do postaci iloczynowej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
c3rb3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 27 paź 2005, o 23:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O.M.
Podziękował: 3 razy

Sprowadz do postaci iloczynowej

Post autor: c3rb3r »

\(\displaystyle{ 1-cosx+\frac{1}{cosx}}\)

Podstawiajac do wzoru na sume cos otrzymuje :

\(\displaystyle{ \frac{2cos{\frac{x+90-x}{2}}cos{\frac{x-90+x}{x}}+cos2\Pi}{cosx}}\)


\(\displaystyle{ \frac{2cos(\frac{\Pi}{4})cos({\frac{x}{2}}-{\frac{\Pi}{4}})+cos2\Pi}{cosx}}\)

a ma byc:

\(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{2}cos(\frac{\Pi}{4})cos({\frac{x}{2}}-{\frac{\Pi}{4}})}{cosx}}\)

czyli trzeba cos zrobic z cos2Π ,ale co?
ODPOWIEDZ