Trabina nachylona pod kątem 60..
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Trabina nachylona pod kątem 60..
Drabina jest nachylona do podłożna pod kątem 60 stopni i oddalona od ściany o 6dm. Jaka jest wysokość drabiny?
Wyszło mi \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3} dm}\)
Wyszło mi \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3} dm}\)
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Trabina nachylona pod kątem 60..
Twoja odpowiedź, (wg mnie) jest wysokością ściany ..
Narysuj sobie ten trójkąt:
A
|
|
|
|
|____\(\displaystyle{ \alpha}\)
B
AC - DRABINA
BC - ODLEGŁOŚĆ OD ŚCIANY
AB - ŚCIANA
PS. Mi wyszło 12 ?
Oblicz AC.
Narysuj sobie ten trójkąt:
A
|
|
|
|
|____\(\displaystyle{ \alpha}\)
B
AC - DRABINA
BC - ODLEGŁOŚĆ OD ŚCIANY
AB - ŚCIANA
PS. Mi wyszło 12 ?
Oblicz AC.
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Trabina nachylona pod kątem 60..
Ja również... Ale też liczyłem z cos, chyba, że źle zinterpretowałem zadanie.damianplflow pisze:Korzystałem z własności trójkąta 60 i 30.
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
Trabina nachylona pod kątem 60..
aaa...racja, racja koelaga ma racje, to co policzyłeś (a ja jak głupi Ci przytaknełem) to wysokość muru. Jak już to tam powinno wyjść 12dm długość
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Trabina nachylona pod kątem 60..
Każdemu może się zdarzyć... Ale trochę zwątpiłem (jesteś starszy )Tomcat pisze:aaa...racja, racja koelaga ma racje, to co policzyłeś (a ja jak głupi Ci przytaknełem) to wysokość muru. Jak już to tam powinno wyjść 12dm długość