Sin 7 i pol stopnia
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Sin 7 i pol stopnia
Pokombinuj moze z połówkowymi połówek tzn
\(\displaystyle{ sin(\frac{1}{2} (\frac{1}{2} \cdot \frac{\pi}{6}))}\)
to bedzie \(\displaystyle{ sin(7,5^o)}\)
ale uzywajac sin30 który jest znany , nie liczylem tego ale moze tak spróbuj.
loitzl9006 autorowi chodzilo chyba o inne rozwiazanie niz kalkulator, ale moge sie mylić .
\(\displaystyle{ sin(\frac{1}{2} (\frac{1}{2} \cdot \frac{\pi}{6}))}\)
to bedzie \(\displaystyle{ sin(7,5^o)}\)
ale uzywajac sin30 który jest znany , nie liczylem tego ale moze tak spróbuj.
loitzl9006 autorowi chodzilo chyba o inne rozwiazanie niz kalkulator, ale moge sie mylić .
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Sin 7 i pol stopnia
Inny sposób.
\(\displaystyle{ sin(60^{\circ}-45^{\circ})=sin60^{\circ}\cdot cos45^{\circ}-cos60^{\circ}\cdot sin45^{\circ}}\)
W ten sposób obliczymy \(\displaystyle{ sin15^{\circ}}\)
I teraz z połówki konta.
\(\displaystyle{ sin\frac{1}{2}15^{\circ}=\sqrt{\frac{1-cos15^{\circ}}{2}}}\)
\(\displaystyle{ sin(60^{\circ}-45^{\circ})=sin60^{\circ}\cdot cos45^{\circ}-cos60^{\circ}\cdot sin45^{\circ}}\)
W ten sposób obliczymy \(\displaystyle{ sin15^{\circ}}\)
I teraz z połówki konta.
\(\displaystyle{ sin\frac{1}{2}15^{\circ}=\sqrt{\frac{1-cos15^{\circ}}{2}}}\)