Mam taki oto przykład do zrobienia:
\(\displaystyle{ (cos52-cos38)^2+2sin38sin52-cos180}\)
Ja to zrobiłam tak:
\(\displaystyle{ (cos52-cos38)^2+2sin38sin52-cos180=}\)
\(\displaystyle{ =cos^2 52 - 2cos52cos38 + cos^2 38 + 2sin38cos38 -(-1) =}\)
\(\displaystyle{ =cos^2 52 + sin^2 52 - 2cos52sin52 + sin76+ 1=}\)
\(\displaystyle{ =1 - sin104 + sin76+ 1=}\)
\(\displaystyle{ =2- sin104 + sin76 =}\)
I co teraz? A może mam gdzieś błąd?
uproscic wyrazenie
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
uproscic wyrazenie
\(\displaystyle{ (cos52-cos38)^2+2sin38sin52-cos180=\\cos^2 52 - 2cos52cos38 + cos^2 38 + 2sin38cos38 -(-1) =\\
cos^2 52 - 2sin38cos38 + cos^2 38 + 2sin38cos38 +1=\\
cos^2 52 + cos^2 38=sin^2 38 + cos^2 38=1}\)
cos^2 52 - 2sin38cos38 + cos^2 38 + 2sin38cos38 +1=\\
cos^2 52 + cos^2 38=sin^2 38 + cos^2 38=1}\)