Tangens w prostokącie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
moniczka4444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 20 sty 2008, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KR@KÓW
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

Tangens w prostokącie

Post autor: moniczka4444 »

W pewnym prostokącie przekątna ma długość d i tworzy z jednym z boków kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).
Oblicz obwód tego prostokąta, jeśli \(\displaystyle{ d=2 \sqrt{17}}\) cm, \(\displaystyle{ tg \alpha =0,25}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Tangens w prostokącie

Post autor: piasek101 »

Zatem jego boki to \(\displaystyle{ 1x}\) oraz \(\displaystyle{ 4x}\) (i z Pitagorasa).
ODPOWIEDZ