rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

rownanie trygonometryczne

Post autor: logs4 »

Rozwiac \(\displaystyle{ sec^{2}x- \frac{2 \sqrt{3} }{2}tanx-2=0}\) \(\displaystyle{ 0 \le x \le 180}\)
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: bedbet »

Wiesz co to jest za funkcja \(\displaystyle{ \sec}\)?
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

rownanie trygonometryczne

Post autor: logs4 »

\(\displaystyle{ sec^{2}x=1+tan^{2}x}\) Podstawilam to do rownania ale kompletnie sie gubie przy jego rozwiazywaniu;/
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: Rogal »

To sobie podstaw \(\displaystyle{ \tan x =: t}\) i wtedy rozwiązuj.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

rownanie trygonometryczne

Post autor: bedbet »

Możesz zamieścić swoje obliczenia?
logs4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 7 wrz 2008, o 16:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

rownanie trygonometryczne

Post autor: logs4 »

ha! Mam juz:-)
ODPOWIEDZ