Obwód prostokąta
- kris1508
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 4 cze 2008, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 13 razy
Obwód prostokąta
Oblicz obwód prostokąta, którego przekątne mają długość 6 i przecinają się pod kątem 60st.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Obwód prostokąta
No to jeden bok oczywiście jest 3 (bo to trójkąt równoboczny o boku 3, na rysunku to widać), drugi możesz obliczyć z twierdzenia cosinusów.
\(\displaystyle{ x^{2} = 3^{2}+3^{2}-2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot cos120^{o} \Leftrightarrow x=\sqrt{27}}\)
Chyba trochę zły dział.
\(\displaystyle{ x^{2} = 3^{2}+3^{2}-2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot cos120^{o} \Leftrightarrow x=\sqrt{27}}\)
Chyba trochę zły dział.