bok rombu ma 20 cm a kat ostry 44 stopnie oblicz
a. dlugosc przekatnych tego rombu
b. promien okregu wpisanego w ten romb
tryg. romb
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
tryg. romb
\(\displaystyle{ d_{1}}\)- krótsza przekątna
\(\displaystyle{ d_{2}}\) - dłuższa przekątna
a)
\(\displaystyle{ d_{1}^2 = 20^2+20^2-2 \cdot 20 \cdot 20 \cos 44^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}^2=20^2+20^2- 2 \cdot 20 \cdot 20 \cos (180^{\circ}-44^{\circ})}\)
b)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{20}= \sin 44^{\circ} \iff r= 10 \sin 44^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}}\) - dłuższa przekątna
a)
\(\displaystyle{ d_{1}^2 = 20^2+20^2-2 \cdot 20 \cdot 20 \cos 44^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}^2=20^2+20^2- 2 \cdot 20 \cdot 20 \cos (180^{\circ}-44^{\circ})}\)
b)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{20}= \sin 44^{\circ} \iff r= 10 \sin 44^{\circ}}\)