\(\displaystyle{ \frac{1}{2}sinx + \frac{\sqrt{3}}{2}cosx = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sinx}\) * cos \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{3}}\) + cosx * sin\(\displaystyle{ \frac{\Pi}{3} = \frac{1}{2}}\)
Dlaczego to sie tak rozwinelo? Szukalem po wzorach i nie moge tego rozwiklac:/
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}sinx}\) = sin30° = \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}cosx}\) = cos30° = \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{6}}\)
A tam sie pojawia \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{3}}\)
:/
równanie trygonometryczne - dlaczego?
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
równanie trygonometryczne - dlaczego?
zamieszałeś:
\(\displaystyle{ cos (\frac{\p}{3})=cos60=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin (\frac{\pi}{3})=sin60=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos (\frac{\p}{3})=cos60=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin (\frac{\pi}{3})=sin60=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)