Witam Mam do zrobienia zadanka Niestety sam nie potrafię ich rozwiązać Proszę o pomoc i z góry dziękuje Oczywiście reputka poleci
1. Oblicz sinus i cosinus tangens i cotangens każdego z kątów ostrych w trójkącie prostokątnym ABC, w którym AB=3, BC= 4, AC= 5
2. W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest równa 13, a jedna z przyprostokątnych 12. Oblicz sinus, cosinus, tangens i cotangens każdego z kątów ostrych tego trójkąta
3. W trójkącie prostokątnym dane są długości dwóch przyprostokątnych 10 i 24. Oblicz sinus cosinus tangens cotangens każdego z tych kątów ostrych tego trójkąta.
4. Drabinę o długości 2 m oparto o ścianę w ten sposób, że tworzy ona z podłogą kąt 60stopni. Na jakiej wysokości leży punkt oparcia drabiny ?
Pozdrawiam
funkcje trygonometryczne kąta ostrego i
funkcje trygonometryczne kąta ostrego i
Fajnie, to powiedz czego konkretnie nie rozumiesz w tych zadaniach.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
funkcje trygonometryczne kąta ostrego i
To może podpowiedź:
sinus - stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciw danego kąta do przeciwprostokątnej
cosinus - stosunek długości przyprostokątnej przyległej do danego kąta do przeciwprostokątnej
tangens - stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciw danego kąta do drugiej przyprostokątnej
cotangens - stosunek długości przyprostokątnej przyległej do danego kąta do drugiej przyprostokątnej
Wystarczy sobie narysować w każdym ten trójkąt prostokątny i pozapisywać odpowiednie stosunki. Niewiadome boki możesz doliczyć z Pitagorasa.
W razie czego poczytaj
sinus - stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciw danego kąta do przeciwprostokątnej
cosinus - stosunek długości przyprostokątnej przyległej do danego kąta do przeciwprostokątnej
tangens - stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciw danego kąta do drugiej przyprostokątnej
cotangens - stosunek długości przyprostokątnej przyległej do danego kąta do drugiej przyprostokątnej
Wystarczy sobie narysować w każdym ten trójkąt prostokątny i pozapisywać odpowiednie stosunki. Niewiadome boki możesz doliczyć z Pitagorasa.
W razie czego poczytaj