Tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Tożsamości trygonometryczne
Podane wyrażenia należy przekształcić tak aby lewa strona równa była prawej
\(\displaystyle{ (tg \alpha +ctg \alpha) ^{2}= \frac{1}{sin ^{2} \alpha *cos^{2} \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha}-1=ctg ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ (tg \alpha +ctg \alpha) ^{2}= \frac{1}{sin ^{2} \alpha *cos^{2} \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{sin ^{2} \alpha}-1=ctg ^{2} \alpha}\)
Tożsamości trygonometryczne
Uzyj wzory skroconego mnozenia + sprowadz wszystko do wspolnego mianownika+ skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
w drugim: sprowadz do wspolnego mianownika+jedynka tryg.
w drugim: sprowadz do wspolnego mianownika+jedynka tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Tożsamości trygonometryczne
One są bardzo dokładne . Zastosuj je. Mam nadzieje , że nie chodzi Ci o gotowca.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Tożsamości trygonometryczne
Nie chodzi mi o gotowca. Tylko w ogóle nie rozumiem tych funkcji bo mnie na lekcjach nie było. A do wspólnego mianownika obie strony sprowadzić??
Tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\)
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{cosx}{sinx}}\)
jak podniesiesz do kwadratu nawias to wtedy bedziesz mial trzy wyrazenia. Te trzy wyrazenia sprowadz do wspolnego mianownika.
\(\displaystyle{ ctgx= \frac{cosx}{sinx}}\)
jak podniesiesz do kwadratu nawias to wtedy bedziesz mial trzy wyrazenia. Te trzy wyrazenia sprowadz do wspolnego mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ (\frac{sin \alpha }{cos \alpha } + \frac{cos \alpha }{sin \alpha }) ^{2} = (\frac{sin \alpha }{cos \alpha }) ^{2} +2 \frac{sin \alpha }{cos \alpha } * \frac{cos \alpha }{sin \alpha } + (\frac{cos \alpha }{sin \alpha }) ^{2} =1+2=3}\)
Tożsamości trygonometryczne
A skad sie wzieła ta jedynka? Bo do dwojki się zgadzam. Jak juz zrozumiesz swoj błąd to sprowadz swoje wyrazenia do wspolnego mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Tożsamości trygonometryczne
Po co sie brac za trygonometrie nie znając podstaw??
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{2}x }{ cos^{2}x }+\frac{ cos^{2}x }{ sin^{2}x }=\frac{ sin^{4}x+ cos^{4}x}{sin^{2}x \cdot cos^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{4}x+ cos^{4}x}{sin^{2}x \cdot cos^{2}x }+2=...}\)
to tez sprowadz do wspolnego mianownika. I co Ci wychodzi? Na gorze bedziesz mial znowu wzor skroconego mnozenia. Zwin go i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{2}x }{ cos^{2}x }+\frac{ cos^{2}x }{ sin^{2}x }=\frac{ sin^{4}x+ cos^{4}x}{sin^{2}x \cdot cos^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{4}x+ cos^{4}x}{sin^{2}x \cdot cos^{2}x }+2=...}\)
to tez sprowadz do wspolnego mianownika. I co Ci wychodzi? Na gorze bedziesz mial znowu wzor skroconego mnozenia. Zwin go i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Tożsamości trygonometryczne
Biore sie za to bo musze. A tych podstaw nam nauczycielka nie wytłumaczyła tylko zadała właśnie to.
Tożsamości trygonometryczne
Ale co mnie to obchodzi? Sprowadzanie do wspolnego mianownika jest wczesniej w programie nauczania niz trygonometria. W wieku 15 lat takie rzeczy trzeba umiec. Ja chcę Ci pomoc , więc zamiast sie uzalać nad swoim losem, napisz dalsze obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Tożsamości trygonometryczne
Doceniam twoją pomoc: Wyszło:
\(\displaystyle{ \frac{(sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha) ^{2}}{sin ^{2} \alpha *cos ^{2} \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha) ^{2}}{sin ^{2} \alpha *cos ^{2} \alpha}}\)