sin, cos, tg, ctg
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
sin, cos, tg, ctg
1. Jezeli \(\displaystyle{ sin \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym to ile wynosi \(\displaystyle{ cos \alpha}\) ?
2. Jeżeli długość przyprostokatnych trójkąta prostokątnego są w stosunku \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) :3 to jeden z kątów ostrych ma jaką miarę?
3. jezeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ tg \alpha}\)=2 to ile równa się \(\displaystyle{ sin \alpha}\) ?
4.Jezeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ cos \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) to ile stopni ma \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
5. Człowiek o wysokości 1,8m rzuca cień o dł 2.4m.ile wynosi kąt padania promieni słonecznych a powierzchnie ziemi?
6.Co otrzymamy upraszczając wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha }}\) + \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }}\) ?
7. Jeżeli dla pewnego kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) mamy \(\displaystyle{ sin \alpha}\) =M, to \(\displaystyle{ tg \alpha}\) ile jest równy?
8. Dla pewnego kata ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) mamy \(\displaystyle{ sin \alpha}\) +\(\displaystyle{ cos \alpha}\) = \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . Wtedy \(\displaystyle{ sin \alpha}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ cos \alpha}\) ile się równa?
9.Wartość wyrazenia a2-b, dla \(\displaystyle{ a=}\)\(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha}\) i \(\displaystyle{ b=}\)\(\displaystyle{ 2sin \alpha}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cos \alpha}\) wynosi?
10.Ile jest równe wyrażenie \(\displaystyle{ cos \alpha}\) \(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ tg \alpha}\) ?
2. Jeżeli długość przyprostokatnych trójkąta prostokątnego są w stosunku \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) :3 to jeden z kątów ostrych ma jaką miarę?
3. jezeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ tg \alpha}\)=2 to ile równa się \(\displaystyle{ sin \alpha}\) ?
4.Jezeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ cos \alpha}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) to ile stopni ma \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
5. Człowiek o wysokości 1,8m rzuca cień o dł 2.4m.ile wynosi kąt padania promieni słonecznych a powierzchnie ziemi?
6.Co otrzymamy upraszczając wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha }}\) + \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha }{1+cos \alpha }}\) ?
7. Jeżeli dla pewnego kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) mamy \(\displaystyle{ sin \alpha}\) =M, to \(\displaystyle{ tg \alpha}\) ile jest równy?
8. Dla pewnego kata ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) mamy \(\displaystyle{ sin \alpha}\) +\(\displaystyle{ cos \alpha}\) = \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . Wtedy \(\displaystyle{ sin \alpha}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ cos \alpha}\) ile się równa?
9.Wartość wyrazenia a2-b, dla \(\displaystyle{ a=}\)\(\displaystyle{ sin \alpha + cos \alpha}\) i \(\displaystyle{ b=}\)\(\displaystyle{ 2sin \alpha}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ cos \alpha}\) wynosi?
10.Ile jest równe wyrażenie \(\displaystyle{ cos \alpha}\) \(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ tg \alpha}\) ?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, o 14:53 przez magdalena184, łącznie zmieniany 23 razy.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
sin, cos, tg, ctg
Zatexuj to.
Np.:
10. \(\displaystyle{ \cos x\tg x = \sin x}\), o ile \(\displaystyle{ x\neq k\pi}\), \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\).
Np.:
10. \(\displaystyle{ \cos x\tg x = \sin x}\), o ile \(\displaystyle{ x\neq k\pi}\), \(\displaystyle{ k\in\mathbb{Z}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
sin, cos, tg, ctg
Kiedyś musi być ten pierwszy raz.
Przeczytaj Regulamin, popraw temat.
Przeczytaj instrukcję LaTeXa, popraw zapis.
Wtedy ktoś będzie mógł Ci odpowiedzieć.
Potrzebne linki masz w moim podpisie.
Przeczytaj Regulamin, popraw temat.
Przeczytaj instrukcję LaTeXa, popraw zapis.
Wtedy ktoś będzie mógł Ci odpowiedzieć.
Potrzebne linki masz w moim podpisie.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
sin, cos, tg, ctg
Już prawie, jeszcze tylko musisz pozamykać całe wyrażenia w jedne klamry [tex ] tzn że piszesz
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x}\)
zamiast
\(\displaystyle{ \sin x}\) x \(\displaystyle{ \cos x}\)
prawda, że ładniej? Poza tym z lewej strony masz znaczki na które wystarczy kliknąć i już są.
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x}\)
zamiast
\(\displaystyle{ \sin x}\) x \(\displaystyle{ \cos x}\)
prawda, że ładniej? Poza tym z lewej strony masz znaczki na które wystarczy kliknąć i już są.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
sin, cos, tg, ctg
Niezbyt to cudownie wygląda - kropka do mnożenia to cdot.
Popatrz na to: a=sin \(\displaystyle{ \alpha}\)+cos \(\displaystyle{ \alpha}\), a jak to może wyglądać \(\displaystyle{ a = \sin \alpha + \cos \alpha}\)
Mówią, że kobiety są estetkami...
Aha - temat jest nadal tak brzydki, jak noc listopadowa.
Popatrz na to: a=sin \(\displaystyle{ \alpha}\)+cos \(\displaystyle{ \alpha}\), a jak to może wyglądać \(\displaystyle{ a = \sin \alpha + \cos \alpha}\)
Mówią, że kobiety są estetkami...
Aha - temat jest nadal tak brzydki, jak noc listopadowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
sin, cos, tg, ctg
To tylko kilka chwil, zamiast pisać
napisz
i już
Kod: Zaznacz cały
sin[tex] alpha [/tex]+cos[tex] alpha [/tex]
Kod: Zaznacz cały
[tex]sin alpha + cos alpha [/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
sin, cos, tg, ctg
No, to teraz możemy przejść do najistotniejszego: co Ci w tych zadaniach sprawia problem?
Są one bardzo podstawowe, taki grunt do opanowania funkcji trygonometrycznych, więc tutaj nawet jedno słowo podpowiedzi za dużo może zniweczyć misterny plan edukacyjny.
Czyli napisz nam, czego konkretnie nie potrafisz, a już my Ci to wyjaśnimy.
Tylko konkretnie.
Są one bardzo podstawowe, taki grunt do opanowania funkcji trygonometrycznych, więc tutaj nawet jedno słowo podpowiedzi za dużo może zniweczyć misterny plan edukacyjny.
Czyli napisz nam, czego konkretnie nie potrafisz, a już my Ci to wyjaśnimy.
Tylko konkretnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 12:08
- Płeć: Kobieta
sin, cos, tg, ctg
Ja nic z tego nie rozumiem. Na lekcjach omawialiśmy tylko podstawy. Zadania oparte były na pracy z trójkątem. Na wyznaczeniu jego długości boków. Takich zadań jak powyżej nie omawialiśmy, a w maturalnych arkuszach owe się pojawiają. Zależy mi na tam aby mi je ktoś rozwiązał, wtedy drogą dedukcji dojdę do tego jak zostały one rozwiązane.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
sin, cos, tg, ctg
Ponad połowę tych zadań możesz zrobić używając właśnie "pracy z trójkątem". Naprawdę.
Jak je już zrobisz, to napisz o tych, które nie udało się w ten sposób zrobić, to Ci wyjaśnimy więcej niż wspomniane przez Ciebie podstawy.
Jak je już zrobisz, to napisz o tych, które nie udało się w ten sposób zrobić, to Ci wyjaśnimy więcej niż wspomniane przez Ciebie podstawy.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
sin, cos, tg, ctg
W ramach dalszej edukacji:
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha +cos ^{2} \alpha =1}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)