wartość wyrazenia ?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maaalyytool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2009, o 18:15
Płeć: Mężczyzna

wartość wyrazenia ?

Post autor: maaalyytool »

prosze pomoc.

wiedzac ze \(\displaystyle{ \cos^2 x = \frac{3}{4}}\) i \(\displaystyle{ 0 < x < \frac{\pi}{2}}\)

oblicz wartosc wyrazenia : \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x \cdot (\tg x - \ctg x)}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, o 18:30 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

wartość wyrazenia ?

Post autor: jarzabek89 »

cosinus w pierwszej ćwiartce jest dodatni, Oblicz:
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
maaalyytool
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 maja 2009, o 18:15
Płeć: Mężczyzna

wartość wyrazenia ?

Post autor: maaalyytool »

a mozesz zrobic cale zadanie bym mogla sie wzorowac i robic reszte przykladow?
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1337
Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 181 razy

wartość wyrazenia ?

Post autor: jarzabek89 »

\(\displaystyle{ \cos x=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ sin\frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ tg\frac{\pi}{6}=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ ctg\frac{\pi}{6}=\sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2} \cdot(\frac{\sqrt{3}}{3}-\sqrt{3})=\frac{\sqrt{3}}{4}\frac{-2\sqrt{3}}{3}=\frac{3\sqrt{3}-8\sqrt{3}}{12}=\frac{-5\sqrt{3}}{12}}\)
ODPOWIEDZ