Oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 29 wrz 2005, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swdn
- Podziękował: 18 razy
Oblicz wartość wyrażenia
A to wyrażenie wygląda tak:
tg 25 * tg (-112) * tg 45 * tg 202 * tg 65
oczywiście stopni , nie znalazłem takiego znaku w tex.
Tu zachodzi chyba kofunkcja, ale nie wiem w jaki sposób i na jakiej podstawie "dodaje" się stopnie tg .
Pozdrawiam.
tg 25 * tg (-112) * tg 45 * tg 202 * tg 65
oczywiście stopni , nie znalazłem takiego znaku w tex.
Tu zachodzi chyba kofunkcja, ale nie wiem w jaki sposób i na jakiej podstawie "dodaje" się stopnie tg .
Pozdrawiam.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Wystarczą dwie informacje:
1)\(\displaystyle{ tg x ctg x=1}\)
2) \(\displaystyle{ tg x=tg(90^{\circ} - y)=ctg y}\)
Teraz zauważ, że 90-65=25 oraz 90-(-112)=202. Wychodzi na końcu jeden
W Texu stopień to " ^{circ} ".
1)\(\displaystyle{ tg x ctg x=1}\)
2) \(\displaystyle{ tg x=tg(90^{\circ} - y)=ctg y}\)
Teraz zauważ, że 90-65=25 oraz 90-(-112)=202. Wychodzi na końcu jeden
W Texu stopień to " ^{circ} ".
-
- Użytkownik
- Posty: 301
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 7 razy
Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ tg10^{\circ}\cdot tg80^{\circ}=\\
sin^{2}10^{\circ}+sin^{2}80^{\circ}=}\)
jak to będzie szło? \(\displaystyle{ tg800}\) i \(\displaystyle{ sin^{2}90}\)?
jeśli nie to nie rozumie
sin^{2}10^{\circ}+sin^{2}80^{\circ}=}\)
jak to będzie szło? \(\displaystyle{ tg800}\) i \(\displaystyle{ sin^{2}90}\)?
jeśli nie to nie rozumie
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Piszemy "nie rozumiem".
\(\displaystyle{ tg 80^{ \circ} = tg ( 90^{\circ} - 10^{ \circ} )=ctg 10^{\circ}}\) - ostatnia równość wynika z wzorów redukcyjnych. Podobnie \(\displaystyle{ \sin 80^{\circ}= \sin ( 90^{\circ} - 10^{\circ} )= \cos 10^{\circ}}\).
\(\displaystyle{ tg 80^{ \circ} = tg ( 90^{\circ} - 10^{ \circ} )=ctg 10^{\circ}}\) - ostatnia równość wynika z wzorów redukcyjnych. Podobnie \(\displaystyle{ \sin 80^{\circ}= \sin ( 90^{\circ} - 10^{\circ} )= \cos 10^{\circ}}\).
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Zgadza się. W pierwszym przypadku wynika to z własności, że \(\displaystyle{ tg x ctg x=1}\), a w drugim z tzw. "jedynki trygonometrycznej" czyli \(\displaystyle{ \sin^2 x + \cos^2 x=1}\).
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Korzystając z wzoru na cosinus podwojonego argumentu mamy, że \(\displaystyle{ \cos 30^{\circ}=1 - 2 \sin^2 15^{\circ}}\), czyli \(\displaystyle{ \sin 15^{\circ}=\sqrt{ \frac{1 - \cos 30^{\circ}}{2}}=\frac{ \sqrt{ 2 - \sqrt{3}}}{2}}\).