Czy wie ktoś może, w jaki sposób szkicuje się wykresy funkcji trygonometrycznych, np.
f(x) = 2sin[2x-Pi/3] + 2
Znam podstawowe wykresy: sin, cos, tg, ctg, ale nie wiem co dalej.
Naszkicuj wykresy funkcji trygonometrycznych
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Naszkicuj wykresy funkcji trygonometrycznych
Zobacz: masz wykres f(x) - np. sin(x).
Teraz: f(x) + t, t"e" R oznacza przesunięcie wykresu funkcji o wektor: [0,t]
f(x+t) oznacza przesunięcie o wektor [-t,0]
... reszta dość oczywista f(ax) to rozszerzenie - zwężenie w poziomie
... af(x) to zwężenie - rozszerzenie w pionie
Czyli f(x) = 2sin[2x-Pi/3] + 2
to przesunięcie sinusa o wektor [Pi/3,2], rozszerzonego w pionie i dwukrotnie i zwężonego o połowę...
Teraz: f(x) + t, t"e" R oznacza przesunięcie wykresu funkcji o wektor: [0,t]
f(x+t) oznacza przesunięcie o wektor [-t,0]
... reszta dość oczywista f(ax) to rozszerzenie - zwężenie w poziomie
... af(x) to zwężenie - rozszerzenie w pionie
Czyli f(x) = 2sin[2x-Pi/3] + 2
to przesunięcie sinusa o wektor [Pi/3,2], rozszerzonego w pionie i dwukrotnie i zwężonego o połowę...