twierdzenie cosinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
twierdzenie cosinusów
wyznacz miary kątów trójkąta o podanych bokach
\(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{2+ \sqrt{3} }}\)
nie potrafie tego wyliczyć za pomocą twierdzenia
\(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ b=1}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{2+ \sqrt{3} }}\)
nie potrafie tego wyliczyć za pomocą twierdzenia
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, o 20:42 przez mycha-mycha1, łącznie zmieniany 2 razy.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
twierdzenie cosinusów
\(\displaystyle{ a^{2}=b^{2}+c^{2}-2bccos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 2bccos\alpha=b^{2}+c^{2}-a^{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{b^{2}+c^{2}-a^{2}}{2bc}}\)
Wystarczy podstawić długości boków.
\(\displaystyle{ 2bccos\alpha=b^{2}+c^{2}-a^{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{b^{2}+c^{2}-a^{2}}{2bc}}\)
Wystarczy podstawić długości boków.
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
twierdzenie cosinusów
Wystarczy podstawić liczby, więc najlepiej zamieść swoje próby, wtedy coś ci pomożemy, skorygujemy błędy.
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
twierdzenie cosinusów
\(\displaystyle{ cos beta=}\)\(\displaystyle{ \frac{1+1+2+ \sqrt{3} }{2*1* \left( 2+ \sqrt{3} \right) }}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{ \left(4+ \sqrt{3} \right* \left(2- \sqrt{3} \right) ) }{2* \left(2+ \sqrt{3} \right) \left( 2- \sqrt{3} \right) }}\) \(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ \frac{5-2 \sqrt{3} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, o 18:52 przez mycha-mycha1, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy