Funkcje trygonometryczne kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
Ramie wodząćego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) przechodz przez punkt P=(-3,4). Oblicz wartość wszystkich funkcji trygonometrycznych tego kata.
jest ktos chetny
kazda pomoc sie liczy
jest ktos chetny
kazda pomoc sie liczy
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, o 12:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . "III 5.3 [temat] Musi opisywać krótko i charakterystycznie treść zadania lub poruszanego problemu. Regulamin forum: http://matematyka.pl/regulamin.h
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . "III 5.3 [temat] Musi opisywać krótko i charakterystycznie treść zadania lub poruszanego problemu. Regulamin forum: http://matematyka.pl/regulamin.h
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
To ramie przechodzi przez punkty (0,0) oraz (-3,4) wiec rownanie tej prostej to y= \(\displaystyle{ -\frac{4}{3}x}\), wiec \(\displaystyle{ tg \alpha = - \frac{4}{3} , ctg \alpha =- \frac{3}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
a trzeba tez obliczyc sin i cos ???? czy juz nie?MistyKu pisze:To ramie przechodzi przez punkty (0,0) oraz (-3,4) wiec rownanie tej prostej to y= \(\displaystyle{ -\frac{4}{3}x}\), wiec \(\displaystyle{ tg \alpha = - \frac{4}{3} , ctg \alpha =- \frac{3}{4}}\)
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
Jak masz tangensa to sobie wstaw \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{ \sqrt{1-cos ^{2} \alpha } }{cos \alpha }}\)MistyKu pisze:tak tylko nie wpadlem na to jak ale chyba z wzorow red. teraz musze spadac jak nie bedzie rozwiazania to napisze pozniej
To jest druga ćwiartka więc \(\displaystyle{ sin \alpha >0}\) a \(\displaystyle{ cos \alpha <0}\)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, o 12:59 przez mcbob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
nio moze sobie jakos poradze dzieki -- 19 maja 2009, o 13:00 --MistyKu pisze:tak tylko nie wpadlem na to jak ale chyba z wzorow red. teraz musze spadac jak nie bedzie rozwiazania to napisze pozniej
nio fajnie fajnie tylko jak ja mam przeksztalcic ten wzormcbob pisze:Jak masz tangensa to sobie wstaw \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{ \sqrt{1-cos ^{2} \alpha } }{cos \alpha }}\)MistyKu pisze:tak tylko nie wpadlem na to jak ale chyba z wzorow red. teraz musze spadac jak nie bedzie rozwiazania to napisze pozniej
To jest druga ćwiartka więc \(\displaystyle{ sin \alpha >0}\) a \(\displaystyle{ cos \alpha <0}\)
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
Jak to jak. Wstawiasz wartość tangensa i do kwadratu stronami i liczysz \(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha}\) i potem z tego \(\displaystyle{ cos \alpha}\) pamiętając że jest ujemny. A potem do wzoru \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\) wstawiasz i liczysz \(\displaystyle{ sin \alpha}\)paulina91911 pisze:nio fajnie fajnie tylko jak ja mam przeksztalcic ten wzor
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
ahhhaaamcbob pisze:Jak to jak. Wstawiasz wartość tangensa i do kwadratu stronami i liczysz \(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha}\) i potem z tego \(\displaystyle{ cos \alpha}\) pamiętając że jest ujemny. A potem do wzoru \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\) wstawiasz i liczysz \(\displaystyle{ sin \alpha}\)paulina91911 pisze:nio fajnie fajnie tylko jak ja mam przeksztalcic ten wzor
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
A latwiej bedzie ci:
\(\displaystyle{ sin \alfa _{1} = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alfa _{1} = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin(180- \alpha )=sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos(180- \alpha )=-cos \alpha =- \frac{3}{5}}\)-- 19 maja 2009, o 18:34 --Zreszta narysuj to sobie ... Szukasz sinusa i cosinusa kata rozwartego a masz ten ostry przy osi OX
\(\displaystyle{ sin \alfa _{1} = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alfa _{1} = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin(180- \alpha )=sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos(180- \alpha )=-cos \alpha =- \frac{3}{5}}\)-- 19 maja 2009, o 18:34 --Zreszta narysuj to sobie ... Szukasz sinusa i cosinusa kata rozwartego a masz ten ostry przy osi OX
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 11:59
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
MistyKu pisze:A latwiej bedzie ci:
\(\displaystyle{ sin \alfa _{1} = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos \alfa _{1} = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin(180- \alpha )=sin \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ cos(180- \alpha )=-cos \alpha =- \frac{3}{5}}\)
-- 19 maja 2009, o 18:34 --
Zreszta narysuj to sobie ... Szukasz sinusa i cosinusa kata rozwartego a masz ten ostry przy osi OX
nio dzieki ale to rysowanie sobie chyba oszczedze
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 12 kwie 2009, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
Funkcje trygonometryczne kąta
moze to pomoze:
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{y}{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{x}{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{1}{tg \alpha }}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{y}{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{x}{ \sqrt{x ^{2} +y ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac{1}{tg \alpha }}\)