Równoważność typu sinus w równaniu trygonometrycznym.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
porwany-obledem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 maja 2009, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Równoważność typu sinus w równaniu trygonometrycznym.

Post autor: porwany-obledem »

Podczas omawiania tematu równania trygonometrycznego spotkałem się z równoważnością w postaci:
\(\displaystyle{ \sin f(x) = \sin g(x) \iff f(x) = g(x) + 2k\pi \vee f(x) = \pi - g(x) + 2m\pi}\)
i zachodzę w głowę dlaczego występuje tu alternatywa, a nie koniunkcja.
Liczę, że ktoś będzie łaskaw rozjaśnić mi ten drobny problem.
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 35 razy

Równoważność typu sinus w równaniu trygonometrycznym.

Post autor: 6hokage »

\(\displaystyle{ sinx=sin(\pi-x)}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równoważność typu sinus w równaniu trygonometrycznym.

Post autor: BettyBoo »

Ponieważ to są alternatywne opcje - jeśli funkcje f,g spełniają jedną z tych równości (niekoniecznie obie), to zachodzi równość sinusów i odwrotnie.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ