wyznacz wartość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
afti6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 lis 2008, o 12:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 4 razy

wyznacz wartość

Post autor: afti6 »

takie zadanko wyznacz wartość \(\displaystyle{ cos22,5^{o}}\) mam jakieś zaćmienie umysłu i wstyd się przyznać ale nie wiem w ogóle od czego zacząć o.O
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wyznacz wartość

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ cos\frac{x}{2}=\sqrt{\frac{1+cosx}{2}}}\)
afti6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 lis 2008, o 12:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 4 razy

wyznacz wartość

Post autor: afti6 »

hmmm naprawdę muszę przyznać, że ładnie to wygląda ...a jak to wyczarowałeś xD?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

wyznacz wartość

Post autor: Nakahed90 »

W tablicach jest taki wzór.
ODPOWIEDZ