Prosze niech mi ktos pomoze ze sprawdzeniem czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi
\(\displaystyle{ \sin\alpha\cdot\tg\alpha= \frac{1}{\cos\alpha}- \cos\alpha}\)...
Tożsamości trygonometryczne
Tożsamości trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, o 20:42 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis. Polecam zapoznawać się powoli z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis. Polecam zapoznawać się powoli z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ sin\alpha \cdot tg\alpha = \frac{1}{cos\alpha} - cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha \cdot \frac{sin\alpha}{cos\alpha} = \frac{sin^2\alpha}{cos\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha}{cos\alpha} = \frac{1}{cos\alpha}- \frac{cos^2\alpha}{cos\alpha} = \frac{1}{cos\alpha}- cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha \cdot \frac{sin\alpha}{cos\alpha} = \frac{sin^2\alpha}{cos\alpha} = \frac{1-cos^2\alpha}{cos\alpha} = \frac{1}{cos\alpha}- \frac{cos^2\alpha}{cos\alpha} = \frac{1}{cos\alpha}- cos\alpha}\)