trapez prostokątny z funkcjami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Szogun16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 24 lut 2009, o 14:59
Płeć: Mężczyzna

trapez prostokątny z funkcjami

Post autor: Szogun16 »

W trapezie prostokątnym ABCD podstawy AB - 15 cm CD - 9 cm a kat ostry trapezu wynosi 30 stopni. Oblicz obwód tego trapezu.
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

trapez prostokątny z funkcjami

Post autor: ppolciaa17 »



trzeba obliczyć h i x .. trzeba jedynie znać zależności dla trójkąta 60, 30 ,90 ;P czyli tam gdzie u nas jest \(\displaystyle{ h= a}\)
\(\displaystyle{ x=2a}\)
\(\displaystyle{ 6= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ 12=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=4 \sqrt{3}}\)
czyli \(\displaystyle{ h= 4 \sqrt{3}}\) \(\displaystyle{ ,x=8 \sqrt{3}}\)

obw \(\displaystyle{ =9+4 \sqrt{3} +8 \sqrt{3} +15=24+12 \sqrt{3}=12(2+ \sqrt{3})}\)
ODPOWIEDZ