trapez rownoramienny z funkcjami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Szogun16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 24 lut 2009, o 14:59
Płeć: Mężczyzna

trapez rownoramienny z funkcjami

Post autor: Szogun16 »

W trapezie równoramiennym ABCD podstawa AB = 12 cm CD = 8 cm a ramię AD = BC - 4 cm. Oblicz kąty tego trapezu.
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

trapez rownoramienny z funkcjami

Post autor: ppolciaa17 »

robisz sobie ładnie rysuneczek rysujesz wysokości .. trójkąt który tworzy ramię wysokość i części podstawy |AB| można dla niego zapisać zależność że \(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{2}{4} \Rightarrow cos \alpha = \frac{1}{2} \Leftrightarrow \alpha =60}\) i to jest kąt między ramieniem a dłuższą postawą drugi jest taki sam by obliczyć kąt przy krótszej postawi wystarczy \(\displaystyle{ [360 - (2 \cdot 60)]:2=120}\) stopni... czyli kąty 60 60 120 120..-- 17 maja 2009, 20:29 --
ODPOWIEDZ