1.
\(\displaystyle{ 2sin \left( x + \frac{\pi}{3} \right) \ge 1}\)
Podaj zbiór rozwiązan w przedziale \(\displaystyle{ <0,2\pi>}\)
Byłbym wdzięczy jakby ktoś mi wytłumaczył co trzeba zrobić z tą sumą w nawiasie.
2.
Rozwiąż
\(\displaystyle{ 2tg \alpha + sin \alpha}\)
Jeśli \(\displaystyle{ ctg=( \alpha - \frac{\pi}{2}) =3}\) i \(\displaystyle{ \alpha \in ( \frac{\pi}{2},\pi)}\)
Również prosiłbym o wytlumaczenie metody rozwiązania.
Trygonometria rozszerzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Trygonometria rozszerzenie
1.
\(\displaystyle{ sin(x+ \frac{\pi}{x}) \ge \frac{1}{2}}\)
Warunek ten będzie spełniony jeżeli wyrażenie w nawiasie będzie większe bądź równe \(\displaystyle{ 30^{o}}\) ale mniejsze bądź równe \(\displaystyle{ 180^{o}-30^{o}=150^{o}}\)
Czyli po zamianie na radiany można obliczyć, że x musi należeć do przedziału \(\displaystyle{ <0, \frac{\pi}{2} >}\)
\(\displaystyle{ sin(x+ \frac{\pi}{x}) \ge \frac{1}{2}}\)
Warunek ten będzie spełniony jeżeli wyrażenie w nawiasie będzie większe bądź równe \(\displaystyle{ 30^{o}}\) ale mniejsze bądź równe \(\displaystyle{ 180^{o}-30^{o}=150^{o}}\)
Czyli po zamianie na radiany można obliczyć, że x musi należeć do przedziału \(\displaystyle{ <0, \frac{\pi}{2} >}\)