Udowadniania tożsamości tryg.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
k8amil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 26 paź 2008, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie
Podziękował: 19 razy

Udowadniania tożsamości tryg.

Post autor: k8amil »

Witam!

Mam problem z dwoma najtrudniejszymi podpunktami z zadania o treści:
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi:
\(\displaystyle{ \frac{cos \alpha }{1+sin \alpha } + \frac{cos \alpha }{1-sin \alpha } = \frac{2}{cos \alpha }}\)

------------------------------------------------------

\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha +ctg \alpha }{sin \alpha \cdot cos \alpha } = \frac{1}{cos \alpha } + \frac{1}{ sin^{2} \alpha }}\)
Z góry dziękuję za rozwiązanie
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Udowadniania tożsamości tryg.

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ \frac{cos\alpaha}{1+sin\alpha}+\frac{cos\alpha}{1-sin\alpha}=\frac{cos\alpha(1-sin\alpha)+cos\alpha(1+sin\alpha)}{1-sin^2\alpha}=\frac{2cos\alpha}{cos^2\alpha}=\frac{2}{cos\alpha}}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Udowadniania tożsamości tryg.

Post autor: Nakahed90 »

1. Sprowadź do wspólnego mianownika
2. Rozpisz kotangens
k8amil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 26 paź 2008, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie
Podziękował: 19 razy

Udowadniania tożsamości tryg.

Post autor: k8amil »

Dziękuję, jak ktoś ma chwilkę to proszę o rozwiązanie drugiego przykładu
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Udowadniania tożsamości tryg.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ L=\frac{sin\alpha+ctg\alpha}{sin\alpha cos \alpha}=\frac{sin\alpha+\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}{sin\alpha cos \alpha}=\frac{\frac{sin^{2}\alpha+cos \alpha}{sin \alpha}}{sin \alpha cos \alpha }=\frac{sin^{2}\alpha+cos \alpha}{sin^{2}\alpha cos \alpha}=\frac{1}{cos \alpha}+\frac{1}{sin^{2}\alpha}=P}\)
k8amil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 26 paź 2008, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawiercie
Podziękował: 19 razy

Udowadniania tożsamości tryg.

Post autor: k8amil »

\(\displaystyle{ \frac{2cos\alpha}{cos^2\alpha}=\frac{2}{cos\alpha}}\)

może ktoś wyjaśnić czemu tak to się równa, bo nie czaje
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Udowadniania tożsamości tryg.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \frac{2cos\alpha}{cos^2\alpha}=\frac{2cos\alpha}{cos\alpha\cdot cos\alpha}=\frac{2}{cos\alpha}}\)

Skrócenie jednego kosinusa.
ODPOWIEDZ