mam problem z dwoma przykładami :
1. \(\displaystyle{ sin^{2}75^{o}+sin^{2}15^{o}- 2sin30^{o}}\)
2.\(\displaystyle{ (cos52^{o}-cos38^{o})^{2}+2 sin38^{o}*sin52^{o}-cos 180^{o}}\)
moglibyście mi pomóc?
wzory redukcyjne
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
wzory redukcyjne
1. \(\displaystyle{ \sin 75^o=\cos 15^o}\)
2. podobnie: \(\displaystyle{ \cos 52^o=\sin 38^o}\) + wzór jedynkowy
2. podobnie: \(\displaystyle{ \cos 52^o=\sin 38^o}\) + wzór jedynkowy
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
wzory redukcyjne
1.
\(\displaystyle{ sin ^{2} 75 ^{o} =sin ^{2}( 90^{o}-15 ^{o}) =cos^{2}15 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha +sin ^{2} \alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 1-2 \cdot \frac{1}{2} =0}\)
2.
\(\displaystyle{ cos52 ^{o}=sin38 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ cos38^{o}=sin52^{o}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}38^{o}+2sin38^{o} \cdot cos38^{o}+cos^{2}38^{o} + 2sin38^{o}sin52^{o} - cos180^{o} =}\)
\(\displaystyle{ 1-2sin38^{o}sin52^{o}+2sin38^{o}sin52^{o}-cos180^{o}=}\)
\(\displaystyle{ 1-1=0}\)
\(\displaystyle{ sin ^{2} 75 ^{o} =sin ^{2}( 90^{o}-15 ^{o}) =cos^{2}15 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ cos ^{2} \alpha +sin ^{2} \alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 1-2 \cdot \frac{1}{2} =0}\)
2.
\(\displaystyle{ cos52 ^{o}=sin38 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ cos38^{o}=sin52^{o}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}38^{o}+2sin38^{o} \cdot cos38^{o}+cos^{2}38^{o} + 2sin38^{o}sin52^{o} - cos180^{o} =}\)
\(\displaystyle{ 1-2sin38^{o}sin52^{o}+2sin38^{o}sin52^{o}-cos180^{o}=}\)
\(\displaystyle{ 1-1=0}\)