Okres właściwy, wyznaczanie zbioru wartości.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
agazmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 9 cze 2008, o 16:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość

Okres właściwy, wyznaczanie zbioru wartości.

Post autor: agazmc »

Wyznacz zbiór wartości funkcji:
1)\(\displaystyle{ f(x) = \cos ( \frac{\pi}{3}[\sin x])}\)
2) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{-3}{sin^{2}x -6\sin x +9 }}\)

Wyznacz okres właściwy funkcji:
1) \(\displaystyle{ f(x)= \cos 2x+\cos \frac{x}{3}}\)
2) \(\displaystyle{ f(x)= \tan\frac{2 \pi x}{5} + \cot\frac{2 \pi x}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 19:56 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Okres właściwy, wyznaczanie zbioru wartości.

Post autor: bedbet »

I.

1.)

\(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}\\
\\
-1\leq\sin x\leq 1\\
\\
-1\leq [\sin x]\leq -1\\
\\
-\frac{\pi}{3}\leq\frac{\pi}{3}[\sin x]\leq -\frac{\pi}{3}\\
\\
\frac{1}{2}\leq\cos\left(\frac{\pi}{3}[\sin x]\right)\leq 1}\)


Ponieważ funkcja \(\displaystyle{ [\sin x]}\) jest stała i określona na przedziale \(\displaystyle{ ((2k-1)\pi,k\pi) \ , \ k\in\mathbb{Z}}\). Przejście do kosinusa pozostawiam Tobie. Generalnie należy sobie przeanalizować złożenie funkcji trygonometrycznej z funkcją entier.

2.)

Wskazówka: Zauważ, że w mianowniku mamy kolejne złożenie dwóch znanych funkcji.

II.

Wskazówka: Skorzystaj najpierw ze wzoru na sumę kosinusów i tangensów (bądź kotangensów) odpowiednio.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Okres właściwy, wyznaczanie zbioru wartości.

Post autor: BettyBoo »

1) [sinx] może przyjmować tylko wartości -1,0 lub 1, więc f może przyjmować tylko wartości 0 lub 1/2.

2) mianownik po przekształceniu ma postać \(\displaystyle{ (sinx-3)^2}\). ustal wartości jakie może przyjmować i stąd masz możliwe wartości całej funkcji

Co do drugiej części - masz na myśli okres podstawowy?
Ustal okresy (wszystkie możliwe) obu składników. Okresem podstawowym funkcji będzie taka najmniejsza liczba dodatnia, która jest jednocześnie okresem obu funkcji.

Pozdrawiam.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Okres właściwy, wyznaczanie zbioru wartości.

Post autor: bedbet »

BettyBoo sprawdź swoją odpowiedź na pierwsze zadanie.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Okres właściwy, wyznaczanie zbioru wartości.

Post autor: BettyBoo »

No fakt, cuś oszukuję, miało być 1/2 i 1.

Nie rozumiem Twojej odpowiedzi - przecież podłoga jest określona dla każdej liczby rzeczywistej....

Pozdrawiam.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Okres właściwy, wyznaczanie zbioru wartości.

Post autor: bedbet »

Przeprasza. Chodziło mi o to jaką wartość przyjmuje na tym przedziale.
ODPOWIEDZ