Równanie trygonometryczne ...
Równanie trygonometryczne ...
Jak w temacie, otóż z trygonometrii, to jestem no jak by tu ująć ... leszcz (nie obrażając ryby) no i zwracam się z ogromną prośbą o pomoc:
1. Oblicz \(\displaystyle{ \frac{1-(cos ^{2}10^o + cos ^{2} 80^o)}{tg 42^o}}\)
Proszę jeszcze raz o pomoc bo w życiu tego sam nie zrobię aha i * to stopnie, bo nie wiedziałem jak zapisać. Z góry dziękuję.
1. Oblicz \(\displaystyle{ \frac{1-(cos ^{2}10^o + cos ^{2} 80^o)}{tg 42^o}}\)
Proszę jeszcze raz o pomoc bo w życiu tego sam nie zrobię aha i * to stopnie, bo nie wiedziałem jak zapisać. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, o 21:34 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie trygonometryczne ...
\(\displaystyle{ cos^{2}80^{o}=cos^{2}(90^{o}-10^{o})=sin^{2}10^{o}}\)
W liczniku masz (z jedynki tryg.) \(\displaystyle{ 1-1=0}\). Mianownik olewasz.
Pozdrawiam.
W liczniku masz (z jedynki tryg.) \(\displaystyle{ 1-1=0}\). Mianownik olewasz.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Równanie trygonometryczne ...
Zauważ, że skoro \(\displaystyle{ cos(x) = sin(90^o-x)}\), to
\(\displaystyle{ cos(80^o) = sin(10^0)}\)
\(\displaystyle{ cos^2(80^o) = sin^2(10^o)}\)
\(\displaystyle{ cos^2(10^o) + cos^2(80^o) = cos^2(10^o) + sin^2(10^o) = 1}\), bo to jest jedynka trygonometryczna, czyli masz
\(\displaystyle{ \frac{1 - 1}{tg 42^o} = 0}\)
\(\displaystyle{ cos(80^o) = sin(10^0)}\)
\(\displaystyle{ cos^2(80^o) = sin^2(10^o)}\)
\(\displaystyle{ cos^2(10^o) + cos^2(80^o) = cos^2(10^o) + sin^2(10^o) = 1}\), bo to jest jedynka trygonometryczna, czyli masz
\(\displaystyle{ \frac{1 - 1}{tg 42^o} = 0}\)
Równanie trygonometryczne ...
No tak, rozumiem dzięki ... ale co z tego jak z innymi już dalej problem ... a możesz mi podać na przykładzie taką podstawę tg15* i jak wyprowadzić z tego liczbę ... to będzie tg15*=tg(45*-30*) ? I co z tym dalej?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie trygonometryczne ...
\(\displaystyle{ tg15^{o}= \frac{sin15^{o}}{cos15^{o}}= \frac{sin(45^{o}-30^{o})}{cos(45^{o}-30^{o})} =(...)}\)
Dalej masz wzory na sinus i kosinus różnicy.
Pozdrawiam.
Dalej masz wzory na sinus i kosinus różnicy.
Pozdrawiam.
Równanie trygonometryczne ...
Ale mi chodzi o to, żeby bezpośrednio wyjść na liczbę, bo w szkolę robiliśmy coś takiego ...
np. tg3/4π = tg(π-1/4π)=-tg1/4π=-1 ... o coś takiego mi chodzi
np. tg3/4π = tg(π-1/4π)=-tg1/4π=-1 ... o coś takiego mi chodzi
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Równanie trygonometryczne ...
Bo korzystaliście ze wzorów redukcyjnych. Nie wiem czy tutaj też tak się da. Radzę zacząć używać \(\displaystyle{ \LaTeX -a}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Równanie trygonometryczne ...
No ok a teraz mam takie zadanie oblicz miarę kąta ostrego a , gdy
a) sin a= cos37* proszę przynajmniej o podpowiedź ...
a) sin a= cos37* proszę przynajmniej o podpowiedź ...
Równanie trygonometryczne ...
Czyli to będzie tak: \(\displaystyle{ sin(90 - \alpha)=cos \alpha
\\ cos \alpha=cos 37^{o} \Rightarrow \alpha=37^{o}}\) ?
Jeżeli coś nie tak to proszę się nie śmiać
\\ cos \alpha=cos 37^{o} \Rightarrow \alpha=37^{o}}\) ?
Jeżeli coś nie tak to proszę się nie śmiać
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 21:36 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Równanie trygonometryczne ...
Poza tym że nie wziąłeś tego w klamry tex wszystko ok.sysq pisze:Jeżeli coś nie tak to proszę się nie śmiać
Czyli twoje \(\displaystyle{ a=53 ^{o}}\)