okres podstawowy

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

okres podstawowy

Post autor: kkk »

Witam!
Mam za zadanie wyznaczyć okres podstawowy funkcji:
\(\displaystyle{ f(x) = ctg( \frac{\pi}{4} [x] )}\)
[x] - część całkowita z liczby
i dochodzę do równania:
\(\displaystyle{ [x + T] = [x] + \pi}\)
i nie wiem jak to dalej ruszyć?
Z góry dzięki za pomoc ;D
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

okres podstawowy

Post autor: BettyBoo »

Nie wiem skąd otrzymałeś takie równanie

Ja otrzymałam takie:

\(\displaystyle{ f(x)=ctg( \frac{\pi}{4} [x] )=ctg(k\pi+ \frac{\pi}{4} [x] )=ctg(\frac{\pi}{4}(4k+[x])}\), a ponieważ k jest całkowite, to 4k jest całkowite i wtedy mamy

\(\displaystyle{ ctg(\frac{\pi}{4}(4k+[x])=ctg\frac{\pi}{4}[4k+x]=f(4k+x)}\), a więc okres podstawowy istnieje i jest równy 4.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Antti Siltala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 sie 2009, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

okres podstawowy

Post autor: Antti Siltala »

Witam

Rozwiązując zadania z własności funkcji trygonometrycznych trafiłem właśnie na to zadanie i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak obliczyć okres podstawowy a co do sposobu rozwiązanie przedstawionego powyżej przez "Betty Boo" to nie bardzo pojmuję. Może mógłby to ktoś jakoś troszeczkę jaśniej wytłumaczyć bądź przedstawić to w inny sposób.

Odnosząc się do rozwiązania "Betty Boo" to konkretnie nie rozumiem tego czemu tutaj \(\displaystyle{ ctg\frac{\pi}{4}[4k+x]}\) część całkowita jest z całego wyrażenia \(\displaystyle{ 4k+x}\), wcześniej była tylko z \(\displaystyle{ x}\)
Idąc dalej to już kompletnie nie czaję tego:
\(\displaystyle{ ctg\frac{\pi}{4}[4k+x]=f(4k+x)}\)
Gdyby ktoś mógł troszeczkę bardziej to objaśnić był bym wdzięczny

Pozdrawiam.
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

okres podstawowy

Post autor: Czoug »

Wszystko jest klarownie napisane, jednakze jedna uwaga(pomijam autora, bo wie o tym na pewno), okres to 4 pi, a nie 4.

Antti Siltala, przeanalizuj jeszcze raz kazde wyrazenie po znaku rownosci, jedno wynika z drugiego, nie da sie prosciej zapisac.
czemu tutaj ctgfrac{pi}{4}[4k+x] część całkowita jest z całego wyrażenia 4k+x, wcześniej była tylko z x
, bo:
a ponieważ k jest całkowite, to 4k jest całkowite
a suma liczb calkowitych daje tez calkowita, wiec mozemy rozszerzyc klamre
Awatar użytkownika
Antti Siltala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 15 sie 2009, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

okres podstawowy

Post autor: Antti Siltala »

W odpowiedziach w książce z której pochodzi to zadanie odpowiedź jest 4, nie 4 \(\displaystyle{ \pi}\)
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

okres podstawowy

Post autor: Czoug »

nic to nie znaczy. (np.) okresem podstawowym funkcji sinus jest \(\displaystyle{ 2 \pi}\), a nie liczba 2
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

okres podstawowy

Post autor: kkk »

A ja Wam proponuję w takiej sytuacji narysować wykres i coś fajnego zauważyć Gołym okiem będzie można zauważyć ile ten okres podstawowy wyniesie. A narysowanie wykresu tej funkcji nie jest jakoś bardzo skomplikowane, a sposób jest to dobry

Pozdrawiam
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

okres podstawowy

Post autor: Czoug »

Nie chodzi o to by używać oka( bo czesto myli), ale policzyc. Bo jak zamierzasz narysowac wykres: \(\displaystyle{ tg^2(3,4x- \frac{\pi}{6})}\)
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

okres podstawowy

Post autor: kkk »

Heh, chodzi o to, że mamy wyznaczyć okres podstawowy. Jak to już zrobisz, to Twoja sprawa
Akurat funkcja w pierwszej wypowiedzi jest w miarę znośna i nawet łatwo ją narysować. Jak ktoś nie wie jak algebraicznie "rozwalić" cechę to ogień z wykresem
Czoug
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 29 razy

okres podstawowy

Post autor: Czoug »

widze, ze nie mam szans w tej rozmowie
<biała flaga>
ODPOWIEDZ