Witam potrzebuje pilnie pomocy z takim oto równaniem
\(\displaystyle{ sinx^{3}}\)+\(\displaystyle{ cosx^{3}}\)=1
próbowałem ze wzory na \(\displaystyle{ a^{3}}\)+\(\displaystyle{ b^{3}}\) ale nie chce cos wyjsc
za pomoc dzieki z góry pozdr .
równanie trygonometryczne
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
równanie trygonometryczne
Oczywiście musimy mieć \(\displaystyle{ sinx \ge 0}\) i \(\displaystyle{ cosx \ge 0}\).
Gdyby było \(\displaystyle{ sinx<1}\) i \(\displaystyle{ cosx<1}\), to mielibyśmy \(\displaystyle{ sin^{3}x<sin^{2}x}\) i \(\displaystyle{ cos^{3}x<cos^{x}}\) . Po dodaniu stronami otrzymujemy: \(\displaystyle{ sin^{3}x+cos^{3}x<1}\). Tak więc musi być \(\displaystyle{ sinx=1}\) i \(\displaystyle{ cosx=0}\) lub \(\displaystyle{ sinx=0}\) i \(\displaystyle{ cosx=1}\)
Gdyby było \(\displaystyle{ sinx<1}\) i \(\displaystyle{ cosx<1}\), to mielibyśmy \(\displaystyle{ sin^{3}x<sin^{2}x}\) i \(\displaystyle{ cos^{3}x<cos^{x}}\) . Po dodaniu stronami otrzymujemy: \(\displaystyle{ sin^{3}x+cos^{3}x<1}\). Tak więc musi być \(\displaystyle{ sinx=1}\) i \(\displaystyle{ cosx=0}\) lub \(\displaystyle{ sinx=0}\) i \(\displaystyle{ cosx=1}\)
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
równanie trygonometryczne
Czego konkretnie nie rozumiesz?
To chyba oczywiste, że jak \(\displaystyle{ sinx \in (0,1)}\), to \(\displaystyle{ sin^{3}x<sin^{2}x}\) (po prostu mnożysz nierówność \(\displaystyle{ sinx<1}\) przez \(\displaystyle{ sin^{2}x}\))
To chyba oczywiste, że jak \(\displaystyle{ sinx \in (0,1)}\), to \(\displaystyle{ sin^{3}x<sin^{2}x}\) (po prostu mnożysz nierówność \(\displaystyle{ sinx<1}\) przez \(\displaystyle{ sin^{2}x}\))