iloczyn ctg różnych katów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

iloczyn ctg różnych katów

Post autor: panisiara »

Rozwiąż:\(\displaystyle{ ctg \frac{4\pi}{18} \cdot ctg \frac{5\pi}{18} \cdot ctg \frac{6\pi}{18} = ?}\)
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

iloczyn ctg różnych katów

Post autor: klaustrofob »

zauważ, że \(\displaystyle{ \frac{4\pi}{18}+\frac{5\pi}{18}=\frac{\pi}{2}}\) ponadto, \(\displaystyle{ \tg \phi\cdot\ctg\phi=1}\) oraz \(\displaystyle{ \ctg\frac{\pi}{3}=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
ODPOWIEDZ