Tozsamosc - rownanie
Tozsamosc - rownanie
Mam rozwiącac cos takiego, sprowadzić do najprostszej postaci:
\(\displaystyle{ \frac{sin x}{1+cos x}}\) + \(\displaystyle{ \frac{1+cos x}{sinx}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{sin}}\)
Mogłby ktoś zrobić to krokami, po kolei ? Zebym coś z tego zrozumiał?
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \frac{sin x}{1+cos x}}\) + \(\displaystyle{ \frac{1+cos x}{sinx}}\)=\(\displaystyle{ \frac{2}{sin}}\)
Mogłby ktoś zrobić to krokami, po kolei ? Zebym coś z tego zrozumiał?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 21:02 przez ronaldo16, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 472
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 241 razy
- Pomógł: 4 razy
Tozsamosc - rownanie
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx}+ \frac{1+cosx}{sinx}= \frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{2}x +(1+cosx)^{2} }{sinx(1+cosx)}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}x+1+2cosx+cos^{2}x}{sinx(1+cosx)}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2+2cosx}{sinx(1+cosx)}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(1+cosx)}{sinx(1+cosx)}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{sinx}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{2}x +(1+cosx)^{2} }{sinx(1+cosx)}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin^{2}x+1+2cosx+cos^{2}x}{sinx(1+cosx)}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2+2cosx}{sinx(1+cosx)}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(1+cosx)}{sinx(1+cosx)}=\frac{2}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{sinx}=\frac{2}{sinx}}\)
Tozsamosc - rownanie
mozesz opisać po kolei co robiłes? Bo albo ja mam złe wzory redukcyjne, albo jestem totalnym idiota -- 11 maja 2009, o 21:20 --dobra, robiłem krok po kroku, zrozumiałem :] (chyba xD ) dzieki wielkie
Pozddrawiam
Pozddrawiam