Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
seko19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 lut 2006, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Równanie trygonometryczne

Post autor: seko19 »

Mam problem z tym zadankiem.Byłbym wdzięczny za każdą okazaną pomoc.

arc ctgx = -2x
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: kuch2r »

porponuje rozwiazac to graficznie, narysuj sobie 2 fukncje: \(\displaystyle{ f(x)=arc ctg (x)}\) i \(\displaystyle{ g(x)=-2x}\) punkt przeciecia sie tych funkcji bedzie rozwiazaniem naszego rownania.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Lady Tilly »

Skorzystaj też z tego, że arcus cotangens jest funkcją rosnącą. Jej dziedziną jest (-∞, +∞), a przeciwdziedziną (0, π) oraz z tej właściwości, że skoro arcctgx=y to ctgy=x
ODPOWIEDZ