Mam problem z tymi kilkoma przykładami:
\(\displaystyle{ 4*cos60^{o}*sin30^{o}-cos30^{o}*sin60^{o}}\)
\(\displaystyle{ (cos45^{o}-cos30^{o})*(cos45^{o}+cos30^{o})}\)
\(\displaystyle{ 2(tg30^{o}-sin45^{o})*(cos45^{o}-ctg60^{o})}\)
Proszę o pomoc i pozdrawiam!
równania trygonometryczne
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
równania trygonometryczne
To nie są równania
Zapewne chodzi o przedstawienie tego w postaci liczb
\(\displaystyle{ 4\cos 60^o \cdot \sin 30^o -\cos 30^o \cdot \sin 60^o}\)
\(\displaystyle{ \cos 60^o}\), \(\displaystyle{ \sin 30^o}\) i reszta mają swoje stałe wartości, które można znaleźć w tablicach - chociażby
Tak więc na przykład \(\displaystyle{ \cos 60^o =\frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ \tan 30^o=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Podstawiasz i już
Zapewne chodzi o przedstawienie tego w postaci liczb
\(\displaystyle{ 4\cos 60^o \cdot \sin 30^o -\cos 30^o \cdot \sin 60^o}\)
\(\displaystyle{ \cos 60^o}\), \(\displaystyle{ \sin 30^o}\) i reszta mają swoje stałe wartości, które można znaleźć w tablicach - chociażby
Tak więc na przykład \(\displaystyle{ \cos 60^o =\frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ \tan 30^o=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Podstawiasz i już
równania trygonometryczne
Tak wiem, dzieki za pomoc:)Poodzian pisze:To nie są równania
A co mogę zrobić z:
tg43 * tg44 * tg45 * tg46 * tg47, oraz:
\(\displaystyle{ sin^{2}75+sin^{2}15-2sin30}\)