Więc tak:
Dla jakiego α równanie = 0 :
\(\displaystyle{ 2(2(2sin4α + 2) +3 )-sin4α + 9}\)
Doszedłem jedynie do czegoś takiego i nie wiem co dalej. Jak to dziadostwo przekształcić żeby dało się coś odczytać.
\(\displaystyle{ 7sin4α - 9}\)
Równanie z niewadomą alfa
Równanie z niewadomą alfa
napisz to porządnie, aby zapisać w latex symbol alfa piszemy
\(\displaystyle{ \alpha}\)
Kod: Zaznacz cały
[tex]alpha [/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 10 lut 2009, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie z niewadomą alfa
To może coś pokręciłem w założeniu.
Treść zadania:
Dla jakich wartości \(\displaystyle{ \alpha}\) wielomian
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-(2sin4\alpha)x ^{2}+3x-sin4\alpha -5}\)
jest podzielny przez wielomian
\(\displaystyle{ (x-2)}\)
Zrobiłem tabelką Hornera i wyszło mi to co wcześniej napisałem.
Treść zadania:
Dla jakich wartości \(\displaystyle{ \alpha}\) wielomian
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-(2sin4\alpha)x ^{2}+3x-sin4\alpha -5}\)
jest podzielny przez wielomian
\(\displaystyle{ (x-2)}\)
Zrobiłem tabelką Hornera i wyszło mi to co wcześniej napisałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
Równanie z niewadomą alfa
\(\displaystyle{ W(2)=0 \Leftrightarrow 8-8sin4\alpha+6-sin4\alpha-5=0 \Leftrightarrow -9sin4\alpha+9=0 \Leftrightarrow sin4\alpha=1 \Leftrightarrow 4\alpha= \frac{\pi}{2}+2k\pi,k \in C}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{8}+ \frac{k\pi}{2},k \in C}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{8}+ \frac{k\pi}{2},k \in C}\)